Audio- en audiovisuele opnamen

Opnamen van muziekwerken van Harry Bannink zijn beschikbaar op talloze dragers en jaarlijks verschijnen er nieuwe dragers met werk van Harry Bannink. Voor het gebruik van bestaande opnamen en voor het maken, verveelvoudigen en openbaar maken van nieuwe opnamen is vooraf toestemming nodig van de rechthebbenden. Vaak kunt u dit rechtstreeks regelen via de website van Buma/Stemra. In sommige gevallen dient u vooraf afzonderlijk toestemming te verkrijgen van de rechthebbenden op de muziek (in dit geval de Erven Harry Bannink) en de rechthebbenden op de liedtekst(en), en eventueel van de rechthebbenden op de opname (doorgaans de betreffende fonogrammenproducent).

Bestaande opnamen gebruiken

Hieronder worden de meest voorkomende gevallen van hergebruik van bestaande opnamen toegelicht.

– Audiovisuele producties
U wilt een bestaande opname gebruiken in bijvoorbeeld commercials, bedrijfsproducties, onderwijsproducties, dvd’s bedoeld voor consumentenverkoop, games en apps, speelfilms en documentaires.

– Online gebruik
U wilt een bestaande opname gebruiken als achtergrondmuziek op uw website, of on demand aanbieden door middel van (live) streaming.

– Verveelvoudiging door middel van dragers
U wilt een bestaande opname opnieuw uitbrengen op cd, vinyl, dvd of andere drager.

– Achtergrondmuziek
U wilt een bestaande opname gebruiken als achtergrondmuziek, bijvoorbeeld in de horeca, een winkel, op het werk, op uw website.

– Onderwijsmateriaal
U ontwikkelt onderwijsmateriaal voor de onderwijsmarkt en wilt daarin een bestaande opname gebruiken.

– Theatervoorstellingen en andere gelegenheden
U wilt een bestaande opname gebruiken in een theatervoorstelling of tijdens een ander optreden, in een kerkdienst of tijdens een evenement.

Tot wie richt u zich om een licentie aan te vragen voor hergebruik van een bestaande opname?

Indien u bestaande opnamen op een nieuwe drager wilt uitbrengen – cd, vinyl, dvd of anderszins – met voornamelijk of uitsluitend composities van Harry Bannink, dient u vooraf contact op te nemen met de Erven Harry Bannink via het contactformulier op deze site.

Voor andere vormen van hergebruik kunt u in principe direct een licentie aanvragen via de website van Buma/Stemra. In sommige gevallen, zoals bijvoorbeeld het gebruik van een of meer muziekwerken in commercials en speelfilms (ook wel synchronisatie genoemd), is vooraf afzonderlijk toestemming nodig van de verschillende rechthebbenden. In die gevallen treedt Buma/Stemra doorgaans op als tussenpersoon tussen de aanvrager en de betreffende rechthebbenden.

Bij het gebruik van een bestaande opname spelen ook naburige rechten een rol. Deze rechten worden behartigd door de Stichting Sena.

Via de website mijnlicentie.nl kunt u uw licentieaanvraag bij Buma/Stemra en Sena in één keer regelen. Het Service Centrum Auteurs- en Naburige rechten (SCAN) handelt uw licentieaanvraag af.

Een nieuwe uitvoering opnemen en openbaar maken

Wie een nieuwe uitvoering van een muziekwerk van Harry Bannink wil opnemen en deze opname openbaar wil maken, bijvoorbeeld op een geluidsdrager of online, heeft vooraf toestemming nodig van de Erven Harry Bannink voor het opnieuw (laten) arrangeren of bewerken van de oorspronkelijke compositie. Vervolgens kan bij Buma/Stemra een licentie worden aangevraagd om de drager uit te brengen en/of uw opname online openbaar te maken. In sommige gevallen, zoals bij synchronisatie ten behoeve van commercials of speelfilms, is vooraf ook afzonderlijk toestemming nodig van de rechthebbenden voor zowel de synchronisatie als de openbaarmaking. Meer informatie daarover vindt u op de website van Buma/Stemra.

Contact opnemen

» Mijnlicentie.nl
» Buma/Stemra
» Sena
» Erven Harry Bannink